Rabu, 17 Ogos 2011

baiki ke beli baru je ye??

Sedih bile mengenangkan HP yang baru berape bulan guna dah tumpoq, nie semua gara2 tangan aku yang lemah gemalai nie...adoi, jahanam HP den yang sememangnya dah mula nak buat hal dengan aku.

Nak kata tangan aku nie tak bedung, sememangnya mak aku kata die dah bedung, tapi yang peliknya bile bab memegang henpon nie mudah bebenor telungkupnya, dah la henpon canggih, kalo tak canggih xde la aku heran sangat nie henpon canggih tuuuu...

Die macam tau2 je gaji n bonus aku dah masyuk mula la ko nak buat hal dengan aku ye wahai henpon yang di sayangi..

ko nak kene jual ke, pandai dah nak wat hal ye....


Dah la lubang enpree jahanam, gegor pn tumpoq, lepas nie tah natang ape pulak yang nak jahanam pun aku xtau.
pepagi buta lg nk sibok cari kedai baiki henpon dalam tenet nak pegi hantor baiki, kalau rasa baiki pn sama harga beli hp baru baik aku lego kan je henpon nie.


p/s: lepas nie aku nak belajor la mcm mana nak baiki henpon senang takpayah antor kedai nk bayor memahe, aku pun bolh buat part time baiki henpom...



nie la model henpon aku yang giler dah 2....

Ahad, 14 Ogos 2011

Takziah buat keluarga arwah...

Orang kata, sesiap yang meninggal pada bulan ramadhan dan hidupnya derita kerana sakit teruk, di akhirat di ringan kan beban nya (umat islam) waallahwalan.

Semalam aku balik kampung, pukol 6 tadi baru sampai kota damansara, semalam hati aku teringin sangat nak pegi melawat bakal mak mertua aku yang tengah uzur (ketumbuhan behampiran mata dan pipi). Aku pegi masa tu dah tengah hari, dalam pukol 2 sampai rumah die, masa sampai 2 langit mendung je dan hujan mula turun bile tiba depan rumah, masa tu yang ada kat rumah, adik BF aku yang no.5 n no.3 n abang die yang no.2, abah die pun ada jugak.

Masa aku musuk dalam rumah tu mak die dah terbaring je kat ruang tamu depan bilik, badan nya kurus sangat tak macam aku jumpa masa kat hospital bape bulan dulu, rupa nya lama dah aku tak jumpa die, masa tu air mata nie macam tak mampu di tahan-tahan serta merta mengalir keuar, walaupun die bukan mak aku tapi hati perut aku nie penuh dengan rasa simpati ya amat-amat sangat, tambah sedih lagi die dah tak cam aku, rupa die derita sangat, aku yang tengok pun rasa derita ape tah lagi die yang menanggung.

Aku sembang dengan abah die tanya tentang kesihatan mak cik, pak cik cakap bengkak tu ada kurang, die bagi tengok gambar perubahan pada ketumbuhan tu, memang nampak susut nya, aku ada jugak tanya kot2 ada dapat bantuan daripada kebajikan masyarakat, tapi tak ada pun yang bagi bantuan, kalau ada pun cuma satu company yang terbaca kisah mak cik sakit nie dalam paper n datang supplie kan ubat dalam bentuk makan n sapu, sambil tu dornag datang untuk tolong cuci luka hari2.

Tapi, masa hari yang aku datang semalam, pak cik cakap mak cik dah seminggu mak cik macam tak berapa sihat, die tak nak bagi tau BF aku n anak pempuan die yang kat klang risau diorang kelang kabut. Doktor yang datang merawat selalu tu pn tak datang cuci luka semalam. Lebih kurang sejam aku kat rumah tu, aku pn mitak diri nak balik, aku salam mak cik n cium tagan die lama2, sebak rasa dada nie, seblom balik ti die minum cikit n dengar die cakap die dah nak pegi (mati) aku cepat2 cakap " TAK MATI NYA, NANTI SIHAT LA TU YE" dalam hati aku dah tekad nak cari kan ustaz nak ubat kan makcik. Aku hulur tangan kat pak cik n sedekah berapa yang ada, sebab pak cik dah tak kerja sebab mak cik tak bagi tinggal kan die. Pada riak muka pak cik aku nampak kesedihan yang ada dalam hati die.

Aku pun gerak balik, on the way balik tu aku call BF aku bagi tau aku pegi melawat mak die kat rumah (BF aku duduk klang, keje) masa call die tu terus aku menangis lagi sebab aku sedih sangat, die tanya kenapa tapi aku diam je, last nya die suruh aku drive dulu sampai rumah baru call, aku pun drive sampai rumah dah sampai tu aku msj die tapi masa tu die atas motor on the way balik rumah baru pas kerja. Die sampai rumah die suruh aku call die balik, bila aku call balik die cakap mak dia dah tak ada sambil die menangis, aku serta merta terus mengis, dapat aku bayang kan muka die yang penuh kesedihan tu.

Hari nie , aku datang lagi melawat mak cik tapi apa yang aku nampak cuma tubuh kaku yang dah bebalut kain putih, aku teringat masa2 dulu mak cik suka gurau dengan aku, die baik, masa tido rumah die, die selimut kan aku macam mak aku, akak BF aku datang n peluk aku kesian dorng sebab tak sempat jumpa mak. Raya tahun lepas masa aku datang rumah die ada lagi, tapi tahun nie die dah tak da dah. Masa berlalu pantas sangat, segalanya dah tak ada semua dah berubah, ape yang kita mampu bedoa dan terus berdoa.

Mak cakap, agak nya mak cik tunggu aku datang melawat die, sebab tu die terus betahan, tp semua tu kuasa allah, cuma terima kasih allah sebab memberi kesempatan pada aku untuk jumpa mak cik sebelum akhir hayat nya.

p/s: buat keluarga arwah semoga tabah menghadapi dugaan dari allah, buat arwah saya sentiasa akan kenang mak cik dan sentiasa akan doa kan mak cik....sesungguh nya yang benyawa pasti akan mati.



Jumaat, 12 Ogos 2011

Duit raya...Duit raya..?? Nak Duit raya...??

Hari nie nak buat cerita DUIT RAYA pulak...atau kata lain nya ANGPOW...heheh.....memandangkan aku nie adalah kaki dan tangan kerajaan maka dengan ini aku turut menperoleh bonus setengah bulan gaji...YAhOOOOO.......Gumbira hati den nie haaaa....ape tak nya, dengan bonus dapat, gaji lagi dapat, overtime pun dapat dan segala mala clim melim dapat la senang cite kan.....dalam 1 bulan bang/akak/adik...dalam 1 bulan aku dapat semuanya...perhhhhhh, masyuk kottt....!!!

Mesti korang cakap sakan la raya tahun nie, Baju raya glamor la kau sueeee tahun nie...liplap..liplap...bling bling...blang..blang, labuci sana..labuci sini...labu air..labu sayong dan segala macam ayat fofular lagi la yang akan keluar.....dan ape lagi ye.?? Haaaaa...."Boleh la belanja, Makan BESOooorrrrr"....bak kata NABIL MRL " BeSOoooo Abah KAUUuuu".

Kalau ikut kan hati sapa la yang taknak joli katak dengan duit yang dapat tu kan...tapi ape kan daya keperluan melebihi dari kehendak dan keinginan aku nie, Waaaaaaa......Orang cakap raya tak ada BAJU BARU, KASUT BARU, SELENDANG BARU tak meriah raya....tapi aku nak bayar HUTANG, nak saving, nak bagi MAK AYAH...Macam mana nak sopping nie...??

Tapi tak pe la, sebab ape yang penting BAYAR HUTANG.....Agak2 boleh tak mintak mak ayah sposer baju raya je....kata sayang menyayang, anak mak ini SORANG saja lagi yang tinggal kan...hihi.



gambar hiasan

Khamis, 11 Ogos 2011

Bazar Ramadhan

Hai semua pencinta blog, sihat ke?? puasa macam mana, o.k ke k.o?? hehehe...wat masa sekarang nie aku ok lagi, blom pun dapat MC dari BULAN..heheheh. Masuk hari nie dah 11 hari kita kat dalam bulan ramadhan nie kan, harap kita semua di berkati oleh nya...AMIN.

Agak lama la jugak kan aku x mengupdate story2 baru dalam MUKABLOG aku nie, bukan sebab ape cuma ada beberapa kekangan yang xdapat dielakan, salah satu nya sebab aku buzy sikit dengan study sekarang nie lagi2 dah nak exam nie, lagi la tambah buzy sampai kan kejer kat opis tu dah besusun atas tray in out kauuuu....!!! hhihihihi , lagi satu mesti korang perasan kan last aku update blog nie bulan 5 ri 2 kan peh 2 terus diam kan, ini kerana time tu aku berada dalam satu situasi yang amat sadis, dalam sebulan jugak la aku berada dalam kemurungan (murung la sangat).....sebab musabab mengapa, kenapa dan ape biar lah menjadi kenagan pahit dalam hidup aku...sebab aku malu nk mention....hehehehehe..(gedix lebih)

O.K sebelom aku membebel dengan lebih panjang la nyahh bab kenapa bebulan tak update blog nie , meh mak nak cite cikit kauuuu !!!......KISAH BAZAR RAMADHAN (episode 1)...baca ala2 upin dan ipin k...heeheheh.....

Semalam aku pegi bazar ramadhan, nak jadi kan cerita selama 10 hari kita puasa tu la PERTAMA KALI aku pegi bazar ramadhan, mula2 masuk tu tengok macam sama macam tahun2 lepas TAPI ok TAPI bila jalan sampai belakang rupanya lain laaaaaa....dah makin BESARRRR tapak nye...hehehehe...(pelik kejap)

Lepas tu aku pun jalan2 la cuci mata, tak banyak benda yang sedap aku tengok datang pun sebab xpenah pegi lagi kan so nak tengok la.....harga makanan masih ok lagi murah la jugak kan, CUMA..ok CUMA kenapa harga AIR TEBU boleh naik sampai sekitar 50$ ke Rm1 agak hairan aku tengok, sambil 2 aku pun buat la kesimpulan aku sendiri (agak2 nya tebu mahal dah kot, ke dah nak pupus kot, ke payah nak dapat kot...bla kot..bla kot,ke bla kot dan sebagai nya) mahal ke, murah ke orang tetap akan beli punya....so xpayah risau la xde rugi nye, untung je semedang..TAPI air yang WARNA WARNI tetap murah lagi, so bagi yang tak mampu nak beli air tebu tu beli je air WARNA WARNI tu je...hihihihi...

gambar hiasan

Hazri dan Sue

Daisypath Anniversary tickers Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers